Correctiemogelijkheden zoals brillenglazen zijn er in allerlei uitvoeringen. De keuze lijkt lastig, maar bij Bas Optiek kunnen we u goed adviseren over het juiste glas passend bij uw bezigheden.

Alle soorten brillenglazen zijn leverbaar in verschillende diktes. De keuze hiervan wordt bepaald aan de hand van de sterkte en het montuur, een dikker glas betekent niet automatisch dat het ook een sterker glas is. Op de meeste glazen zijn ook coatinglagen aan te brengen. Een ontspiegeling die reflecties wegfiltert, een krasbestendige laag tegen poetskrasjes en een vuilafstotende laag die ervoor zorgt dat vuil en water minder hecht en makkelijker van de glazen afloopt. Tegenwoordig zijn ook UV-filters toe te passen in normale, heldere brillenglazen.

 Enkelvoudig

Een enkelvoudig glas is een glas bedoeld voor één afstand. Dit kan voor veraf zijn, maar ook voor het lezen, afhankelijk van wat u met de bril wilt doen. In deze glazen is ook de cilinder en eventueel het prisma goed te corrigeren zodat het zicht op de gewenste afstand zo scherp en rustig mogelijk is.

Enkelvoudige glazen worden gebruikt voor leesbrillen, vertebrillen, maar soms ook voor bijvoorbeeld een computerbril. In deze glazen zit geen sterkteverloop, wat betekent dat u wellicht niet op alle afstanden scherp kunt zien met deze oplossing.


 Anti-fatique

Dit zijn glazen voor de beginnende presbyoop (leeftijdsverziendheid). Wanneer tussen het 40e en 45e levensjaar de ooglens moeite krijgt met voldoende accommoderen om dichtbij scherp te zien kan een leessterkte uitkomst bieden. Voor veel mensen gaat hieraan een periode vooraf waarin scherp zien dichtbij al wel moeilijk wordt, maar nog niet zodanig klachten oplevert dat gekozen wordt voor een volledige lees-oplossing. Juist voor deze groep mensen is een anti-fatique glas een goede optie. In dit glas wordt niet de volledige leessterkte gecorrigeerd, maar krijgt u wel een ondersteuning voor dichtbij van ongeveer +0,50 tot +0,75 om toch comfortabel te kunnen lezen. Voordeel hierin is dat er weinig vertekening ontstaat in de glazen en gewenningsproblemen een stuk minder snel optreden.


 Bifocaal, trifocaal en longline

De bifocale bril kent u waarschijnlijk wel, het zichtbare ‘halve maantje’ in het glas waar het leesdeel zich bevindt. Een groot voordeel hiervan ten opzichte van multifocale glazen is dat er geen vertekening ontstaat en men door het hele bovenste deel van het glas veraf scherp kan zien en het leesdeel niet beperkt wordt door wazige zones. Een nadeel kan zijn dat er geen vloeiende overgang in de sterkte is, waardoor de sterkte voor het tussengebied -bijvoorbeeld voor het beeldscherm- volledig ontbreekt, maar ook dat dit door veel mensen minder mooi gevonden wordt.

Met een trifocaal glas houden we rekening met de tussenzone en zo ontstaat er nog wel een smal deel waarmee de tussenafstanden scherp te zien zijn. Ook hierbij is het leesdeel zichtbaar en wordt u gedwongen de houding aan te passen om het juiste deel in de bril te gebruiken voor het beeldscherm.

Het longline glas is vergelijkbaar met een bifocaal glas, maar in dit geval is het glas volledig opgedeeld in twee gebieden welke door een rechte, zichtbare lijn gescheiden zijn. Het bovenste deel is voor veraf (of het beeldscherm) en het volledige onderste deel is gemaakt voor het lezen.

Wanneer u benieuwd bent naar deze glasopties en naar het meest geschikte glas voor u kunnen we u bij Bas Optiek goed informeren over de mogelijkheden en opties.


 Multifocaal

Wanneer de leessterkte zodanig is dat deze gecorrigeerd moet worden is voor veel mensen een multifocaal glas een goede optie. Door een vloeiende overgang in de sterkte wordt gezorgd dat u veraf scherp ziet als u recht vooruit kijkt, iets lager in het glas neemt de sterkte iets toe waardoor het beeldscherm scherp te zien is en naarmate u verder onderin het glas kijkt bereikt u de volledige leessterkte waarmee u dichtbij scherp kunt zien. Kortom: een fantastische alles-in-één oplossing.

Door het sterkteverloop ontstaat in het glas vertekening. Dit wordt zoveel mogelijk naar de zijkanten en onderste hoeken weggewerkt, maar blijft altijd een beetje aanwezig. Het gevolg is dat u niet over de volledige breedte van het glas scherp kunt zien en er bij beweging ook wat schommelingen kunnen ontstaan. U zult vast wel eens van mensen gehoord hebben dat ze niet konden wennen aan multifocale glazen. Vaak is de oorzaak daarvan de vertekening en de onrust die dat met zich meebrengt. Gelukkig kunnen we bij Bas Optiek de bril zo optimaal mogelijk maken waarmee de vertekening minder hinderlijk is en de gewenning makkelijker gemaakt wordt. Ook zijn de glazen te personaliseren, waarbij we de vertekening zodanig kunnen ‘sturen’ dat deze voor uw werkzaamheden zo min mogelijk in de weg zit.

Een paar dagen wennen aan een multifocale bril is niet ongebruikelijk en vaak gaat dat nog veel sneller, maar mocht u nou toch één van de weinige mensen zijn die hier niet mee overweg kan mag u zich binnen 3 maanden altijd beroepen op onze gewenningsgarantie.


 Beeldscherm

In de beeldschermglazen zit geen vertedeel. Op ooghoogte heeft u de juiste sterkte zitten voor het beeldscherm zodat u de houding niet aan hoeft te passen aan de bril. Verder naar beneden neemt de sterkte net als bij een multifocaal glas geleidelijk toe naar de leessterkte zodat ook papierwerk en het toetsenbord scherp te zien zijn. Omdat het vertedeel ontbreekt ontstaat er minder vertekening in de glazen wat de breedte van de zones ten goede komt. Gecombineerd met de natuurlijke houding is dit met name bij veel beeldschermwerk een ideale oplossing, soms zelfs naast een multifocale bril. In veel gevallen is het zelfs zo dat uw werkgever meebetaalt met de aanschaf van uw beeldschermbril, soms met de eis dat u bij een specifieke winkel of keten een bril moet aanschaffen. Bij Bas Optiek kunnen we de bril voor dezelfde prijs leveren waarmee de aanschaf van de beeldschermbril bij ons meestal geen probleem is.


Ook contactlenzen zijn in verschillende varianten leverbaar, hieronder vindt u een aantal mogelijkheden, maar wat voor u persoonlijk de beste optie is kunt u het beste met ons overleggen.

 Zachte lenzen

Dit type lens staat er  om bekend erg comfortabel te zijn en niet ten onrechte. De lenzen worden tegenwoordig zo dun gemaakt en vaak van hoogwaardige (siliconenhoudende) kunststoffen dat u vrijwel niet merkt dat u lenzen in heeft.

Zachte lenzen zijn verkrijgbaar in zowel min- als plussterkten, maar ook met cilinder en een leesdeel. In combinatie met goede lenzenvloeistof, regelmatige vervanging van het lenshoudertje en bijhouden van lenscontroles is het dragen zeer veilig en kunnen we goed anticiperen op problemen die kunnen ontstaan. Zachte lenzen van Bas Optiek worden alleen overdag gedragen, ’s avonds haalt u de lenzen uit en ’s ochtends zet u deze weer in. Dit type is leverbaar in een daglens, welke na één dag dragen weggegooid wordt, een 2-wekelijkse lens met 14 draagdagen, maandlenzen die tot 30 draagdagen mee gaan en ook 3-maandelijkse- of halfjaarlijkse vervanging.


 Harde lenzen

Veel mensen zijn bang voor harde (vormstabiele) lenzen omdat ze pijnlijk zijn en niet prettig zitten. Gelukkig is dat echt verleden tijd met de huidige aanpasmethodes. Omdat een harde lens zich niet vormt naar het oog is het des te belangrijker dat de passing precies goed is. Met een zogenaamde corneatopograaf wordt de oppervlakte van de ogen nauwkeurig opgemeten zodat we een lens kunnen maken die precies op het oog past. Dit zorgt voor een goed comfort en klachtenvrij lensdragen gedurende de dag. Ook harde lenzen worden alleen overdag gedragen.


 Nachtlenzen

In tegenstelling tot zachte lenzen en harde lenzen van Bas Optiek worden nachtlenzen -het woord zegt het al- ’s nachts gedragen. Deze lenzen worden ook aangemeten met behulp van de corneatopograaf om een zo goed mogelijk passing te krijgen, maar een groot verschil is dat we met deze lenzen de vorm van het oog een beetje aanpassen. Minsterkte ontstaan vaak doordat het oog iets te bol gevormd is, de nachtlenzen passen we zodanig aan dat deze gedurende de nacht het oog iets vlakker maken. Dit kost enige tijd om op te bouwen (maximaal 10 nachten), maar het kost ook tijd voor het oog weer terugkeert in zijn normale vorm. Dat betekent dat u scherp ziet wanneer u de lenzen ’s ochtends uit haalt en de hele dag zonder bril of lenzen kunt, zelfs de leessterkte is tegenwoordig te corrigeren met deze lenzen door een multifocale variant te gebruiken. Omdat de lens met gesloten oog gedragen wordt is het nog belangrijker hier goed mee om te gaan. Daarom werken we met een vloeistof op basis van waterstofperoxide om de lenzen écht schoon te maken.

Benieuwd of (multifocale) nachtlenzen iets voor u zijn? Informeer bij ons naar de mogelijkheden of maak een afspraak!

DreamliteZoom


Heeft u al een bril of lenzen, maar kunt u deze niet naar volle tevredenheid gebruiken? Kom eens langs bij Bas Optiek of maak een afspraak, wellicht hebben wij een passende oplossing in huis.